Google te ajută să-ți folosești telefonul ca parolă, într-un mod deosebit

de: Alexandru Puiu
11 04. 2019

Mecanismul de autentificare pe majoritatea site-urilor este unul desprins din internetul anilor 90, iar Google vrea să schimbe asta printr-un nou sistem.

Multe dintre serviciile online pe care le folosești suportă autentificarea în doi pași. Asta înseamnă că, după ce ai tastat parola, trebuie să mai realizezi o operațiune. Să mai tastezi un cod generat de o aplicație sau să aștepți un SMS pentru câteva zeci de secunde. Acel sistem nu este însă unul infailibil, iar hackerii au reușit să creeze clone verosimile ale unor pagini de autentificare prin care ajung să-ți fure datele.

Alternativă propusă de Google în urmă cu câțiva ani pentru îmbunătățirea semnificativă a securității datelor tale constă în dispozitive hardware de autentificare. Practic, este vorba de niște stick-uri USB intitulate chei FIDO pe care trebuie să le ai fizic în sistem pentru finalizarea login-ului. Într-o manieră inovativă, Google  a reușit să-ți transforme terminalul Android într-o astfel de cheie FIDO.

Autentificarea în prezența cheilor FIDO pe USB se finalizează printr-o apăsare fizică pe butonul de pe stick-ul cu pricina. Pentru că gestul respectiv nu poate fi simulat prin software, momentan, contul tău este în siguranță. Aceeași apăsare fizică este necesară pe butonul de pe laterala smartphone-ului tău, dacă vrei să te înscrii în programul Google pentru testarea noului serviciu.

Disponibil momentan în beta pe terminalele cu Android 7.0 sau mai recent, noul sistem de autentificare bazat pe ”security keys” nu necesită o configurare foarte complicată. În plus, îți protejează atât contul personal Google, cât și contul Google Cloud.

Ca sistemul să funcționeze în condiții optime, pe lângă smartphone-ul cu Android 7, ai nevoie de un computer dotat cu Bluetooth ce rulează Chrome OS, Windows 10 sau macOS. În mod previzibil, trebuie să fii autentificat în prealabil pe mobil pe același cont Google pe care vrei să te autentifici pe laptop sau desktop. În plus, trebuie să fie activată funcția de autentificare în doi pași.

După accea, din Settings sau Setări, la secțiunea aferentă serviciilor Google, trebuie să optezi pentru ”Add security key”. Îți alegi aparatul din lista de dispozitive compatibile și cam asta a fost tot. Dacă nu era evident, ai nevoie de conectivitatea Bluetooth activată pe telefon pentru ca sistemul să funcționeze.